Un nou proiect legislativ care vizeaza garantarea Creditelor pentru întreprinderi mici şi întreprinderi mijlocii a fost publicat pe site-ul Ministerului de finante in data de 06.10.2013.
Proiectul poate fi consultat aici.
Conform notei de fundamentare, schimbarile preconizate sunt:
• Faţă de Programul Mihail Kogălniceanu, s-a urmărit crearea unei flexibilitati mai mari in derularea Programului in dorinţa scurtării timpului necesar acordării finanţărilor garantate de stat si implicit crearea unui acces mai rapid IMM-urilor la capital de lucru. De asemenea, programul ţinteste IMM-urile care au un business sustenabil şi a căror activitate are un efect multiplicator mai mare in economia reala Mecanismul Programului este similar cu cel al programului Prima Casa.
• „Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii” este un program multianual de încurajare si de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii, disponibil pe o perioadă de 36 luni de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă , care constă în acordarea unei linii de credit, în valoare maximă de 5.000.000 lei/I.M.M. pe o perioadă de maxim 24 luni şi garantarea creditului de către stat, în procent de maxim 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Programul vizează sprijinirea accesului I.M.M.-urilor la obţinerea de credite destinate finanțării capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de maxim 12 luni, în vederea rambursării liniei de credit, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
• Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru, neputând fi utilizat pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului.
• Având în vedere experienţa institutiilor de credit in acordarea de facilitati de creditare similare s-a prevăzut în cadrul criteriilor de eligibilitate, obligaţia I.M.M.-urilor de a prezenta instituţiei de credit finanţatoare garanţii colaterale pentru cel puţin 50% din valoarea creditului.
• Intrucat garantia acopera maxim 50% din principal s-a prevăzut obligaţia beneficiarului programului de a constitui, conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată , cu modificările ulterioare, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, o ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de
acesta în baza contractului de garantare, în limita liniei de credit contractate.
• Administratorii, acţionarii sau asociaţii beneficiarului programului, care dețin cel putin 50% din capitalul social al beneficiarului, precum şi întreprinzătorului -persoana fizică ce organizează o activitate economică , după caz, în calitate de fideiusor, de a garanta prin cel puţin un angajament personal, creanţele rezultate din plata garanţiilor acordate de F.N.G.C.I.M.M. în numele şi în contul statului cu renunţarea la beneficiul de discuţiune şi diviziune. Contractele de fideiusiune sunt titluri executorii şi au valoare de înscrisuri autentice.